Koti lompakko

Ethereum lompakko

Ethereum-lompakko on paikka, jossa voit säilyttää ethereitäsi turvallisesti. Lyhyesti sanottuna Ethereum-lompakko on ohjelmisto tai laitteisto, jonka avulla voidaan olla vuorovaikutuksessa Ethereum-tilin kanssa. Lompakon avulla pystytään näkemään tilin saldon, tapahtumahistoriat sekä lähettää tai vastaanottaa varoja. Käytännössä sitä voi ajatella verkkopankkisovelluksena, joka ei kuitenkaan ole kytköksissä pankkiin.

Valittavanasi on useita Ethereum lompakoita ja ne kategorioidaan seuraavanlaisesti: pörssi- tai nettilompakot, mobiililompakot, desktop lompakot, laitteistolompakot ja paperilompakot.

On erittäin tärkeää valita oikeanlainen lompakko, sillä niissäkin voi olla suuria eroja. Sen lisäksi kannattaa valita luotettava ja turvallinen lompakko, sillä kryptovaluuttojen noussut suosio on tuonut markkinoille paljon huijareita.

Tässä oppaassa käsittelemme 5 erilaista lompakkotyyppiä ja helpotamme oikean Ethereum lompakon valitsemista. Annamme myös neuvon mitä kannattaa tehdä, jos Ethereum lompakko hukkuu.   

On tärkeätä muistaa, että Ethereum-lompakko pystyy vastaanottamaan ja lähettämään varoja ainoastaa Ethereum-lohkoketjussa. Esimerkiksi Bitcoineja tai Solanaa ei voi lähettää Ethereum-lompakkoon, vaan ne vaativat erilliset asetukset lompakkoon. Tällaiset asetukset on mahdollista tehdä esimerkiksi laitteisto-lompakoissa. 

Parhaat välittäjät

 • 5/5
  Ellipal Titan MiniLogo
  Ellipal Titan Mini
  • can manage nfts

 • 5/5
  Ellipal TitanLogo
  Ellipal Titan
  • can manage nfts

 • has either bluetooth or wifi5/5
  CoolWallet ProLogo
  CoolWallet Pro
  • can manage nfts

 • has either bluetooth or wifi5/5
  CoolWallet SLogo
  CoolWallet S

  • 5/5
   SafePal S1Logo
   SafePal S1
   • can manage nfts

  • 5/5
   KeyStone ProLogo
   KeyStone Pro
   • can manage nfts

  • has either bluetooth or wifi5/5
   Ledger Nano XLogo
   Ledger Nano X
   • can manage nfts

  • 5/5
   Ledger Nano S PlusLogo
   Ledger Nano S Plus
   • can manage nfts

  • 5/5
   Trezor Model OneLogo
   Trezor Model One
   • can manage nfts

  • 5/5
   Trezor Model TLogo
   Trezor Model T
   • can manage nfts

  • Mikä on Ethereum-lompakko?

   Ethereum-lompakko on tietokoneohjelma tai laitteisto, joka tallentaa tiedot, joita tarvitset käyttääksesi Ether varojasi. Kryptovaluuttalompakot pystyvät kommunikoimaan lohkoketjuprotokollien kanssa. Käytännössä se sisältää julkisen avaimen, joka muistuttaa jonkin verran pankkitilin numeroa ja yksityisen avaimen, joka muistuttaa salasanaa.

   Kun haluat vastaanottaa Ethereumin, sinun on annettava julkinen avaimesi ja kun haluat lähettää kryptoja, tulee sinun käyttää yksityistä avaintasi.

   Ethereum-lompakko on paras tapa, jonka avulla pidät tilisi hallinnan omissa käsissäsi. Lompakko ei hallitse tai manipuloi varojasi, vaan se tarjoaa alustan, jossa voit tehdä transaktiopäätöksiä. Kääntöpuolena tässä on tietysti se, että olet itse vastuussa lompakon hallinnassa. Mikäli hukkaat privaatti-avaimet menetät pääsyn lopullisesti ethereum lompakkoon. 

   Privaatti-avaimet 

   • Pidä yksitysavaimet tallessa, älä jaa niitä kellekkään. 
   • Privaatti-avaimet sisältävät 24 sanaa
   • Privaatti-avaimilla voit palauttaa lompakkosi uudelleen, jos esimerkiksi hukkaat lompakon tai muista syistä johtuen et pääse käsiksi lompakkoon. 

   Julkinen avain

   • “Tilinumero” ethereum-lompakollesi. 
   • Sisältää sarjan numeroita ja kirjaimia

   5 erilaista Ethereum-lompakkoa

   Lompakkotyypin valitseminen voi olla suuren tarjonnan takia hankalaa. Tässä osiossa käsittelemme viittä yleisempää Ethereum lompakkoa. Jokaiseen lompakkotyyppiin tutustuminen voi auttaa löytämään omiin tarpeisiin parhaimman vaihtoehdon. 

   1.Pörssi - tai nettilompakot

   Jotkut sijoittajat käyttävät kryptovaluuttapörssejä ja muita markkinapaikkoja Ethereumien säilyttämiseen. Näitä voidaan kutsua säilytyslompakoiksi. Pörssi- tai nettilompakoissa on kuitenkin riskinsä. Ne houkuttelevat hakkereita, koska niillä on miljardien dollareiden arvosta kryptovaluuttaa. Tästä syystä pörssit ovat uskomattoman alttiita kokemaan erittäin kehittyneitä kyberhyökkäyksiä. Pörsseillä on myös mahdollisuus jäädyttää tili.

   Kryptovaluuttauutisistaan tunnettu Cryptonews toteaa, että ei ole olemassa takeita siitä, että et joudu korkean profiilin hakkeroinnin uhriksi, mutta hyvämaineisen ja erittäin turvallisen alustan valitseminen vähentää merkittävästi mahdollisuuksia joutua hakkeroinnin kohteeksi. Kuten pörssien historia osoittaa, mikään alusta ei ole hakkeroinninkestävä. Tästä syystä on parempi ottaa asiat omiin käsiin ja hankkia itselleen yksityinen digitaalinen lompakko.

   Tunnetun kryptoanalyytikon ja tietoturvayrittäjän Andreas Antonopoulos sanoja lainaten: ”Your keys, your Bitcoin. Not your keys, not your Bitcoin.” 

   Suomalainen Ethereum-lompakko: Coinmotion

   Suomalainen Coinmotion tarjoaa turvallisen ja luotettavan tavan sijoittaa kryptovaluuttoihin. Coinmotion on perustettu vuonna 2012 ja sen johtoryhmä koostuu bitcoin-alan pioneereista sekä finanssialan ammattilaisista. Palvelu turvaa asiakkaiden varat multisig-kylmälompakoiden avulla. Säilytysratkaisut ovat Finanssivalvonnan valvomia ja hyväksymiä. Ethereumin lisäksi valikoimasta löytyy Bitcoineja (BTC), litecoineja (LTC), ripplejä (XRP) ja stellar lumensia (XLM).

   Mikäli hakusessa on suomalainen Ethereum-lompakko, suosittelemme tutustumaan Coinmotioniin. 

   2.Mobiililompakko - helppokäyttöinen vaihtoehto

   Mobiililompakot ovat sovelluksia, jotka voidaan asentaa mobiililaitteisiin yhtä helposti kuin kaikki muut Applen App Storen tai Google Playn sovellukset. Yksi mobiililompakon haitoista on se, että ne on helppo hakkeroida ja jos mobiililaitteesi katoaa, saatat menettää pääsyn ostamaasi Ethereumeihin. Varmuuskopiot voivat kuitenkin pitää sinut turvassa, jos avaimet on menetetty tahattomasti tai olet joutunut hakkeroinnin kohteeksi.

   Tämän hetken suosituin ja yleisin mobiililompakko on Trust Wallet. Kyseessä on niin sanottu kuuma lompakko, eli se on verkossa niin kauan kuin internet-yhteys on käytettävissä. Privaattiavain kannattaa pistää talteen, jos puhelimesi hukkuu, niin pystyt avaimen avulla palauttamaan lomapakkosi. Trustwallettia on mahdollista käyttää myös muihin kryptovaluuttoihin kuten BNB ja Solana. Trust wallet on helppokäyttöinen, ilmainen ja aloittelijaystävällinen. Kyseisen lompakon huonoihin ominaisuuksiin lukeutuu se, että jos joku pääsee puhelimeesi käsiksi, on hänen mahdollista tehdä siirtoja vapaasti.  

   3. Desktop lompakko

   Desktop lomapakot eli työpöytälompakot ovat ladattavia sovelluksia, jotka toimivat Windowsissa tai MacOS:ssa. Exodus on yleisin valinta ja se on suljetun lähdekoodin lompakko, joka mahdollistaa usean valuutan vuorovaikutuksen/tapahtuman. Tapahtumien luominen kuitenkin edellyttää, että olet online-tilassa. Kyseessä on itsehallinto lompakko, eli Exodus ei pääse käsiksi varoihin. Turvallisuus riippuu siitä, kuinka käytät konettasi, jolle asennat exoduksen. Riskejä pystyy minimalisoimaan siten, että vähentää vaarallisilla sivustoilla vierailemisen. 

   4.Kylmälompakko on paras Ethereum lompakko

   Kylmälompakko on saanut nimityksen siitä, että se ei konkreettisesti ole yhteydessä internettiin. Kylmälompakko on mahdollista yhdistää nettiin vain, kun USB on kytketty tietokoneeseen. Kun olet kytkenyt lompakon tietokoneeseesi, syötä lompakkoon oma salasanasi, jonka jälkeen pääset käsiksi lompakon sisältöön.

   Meidän suosima lompakko on Ledger nano x, jonka ensiasennus vaatii hieman työtä. Tärkeää on myös se, että privaattiavaimet tallennetaan johonkin tärkeään paikkaan. Hardware lompakko ei ole aloittelijaystävällinen, mutta se on turvallisin vaihtoehto, kunhan privaattiavaimet eivät joudu vääriin käsiin.

   Mikäli kylmälompakko hukkuu, pystyt palauttamaan sen syöttämällä privaattiavaimen uuteen laitteeseen.  

   5.Paperilompakko

   Paperilompakko on painettu paperi, joka sisältää avaimia ja QR-koodeja. Se on tapa tallentaa kryptovaluuttasi ja saada siihen pääsy offline-tilassa. Kun tulostat avaimesi, ne poistetaan kryptovaluuttaverkosta, mutta tunnukset kuitenkin säilyvät. Niihin ei kuitenkaan ole mahdollista päästä ilman privaattiavaimia. Tästä syystä paperilompakoita voidaan pitää turvallisimpana vaihtoehtona.

   Paperilompakko ei ole yhteydessä internettiin, jolloin yksikään hakkeri ei pääse käsiksi Ethereumiisi. Paperilompakon haittana on se, että Etherin saatavuus hidastuu, koska Ether on siirrettävä takaisin Online Wallettiin ennen kuin sitä voidaan käyttää.

   Tunnettu sivusto Investopedia myös mainitsee, että Bitcoin miljardöörit Tyler ja Cameron käyttävät paperilompakkoa. Paperilompakko on jaettu useaan eri osaan ja jokainen lompakon osa on säilötty pankkien talletuslokeroihin.

   Paperilompakon huonoja ominaisuuksia ovat luonnollisesti mahdollisuus hukata paperilappu, mutta myös ajan myötä paperille tulostetut tiedot voivat haalistua. Paperilompakko ei ole nykyään suosittu Ethereum lompakko vaihtoehto.

   Kuinka valitset itsellesi sopivan Ethereum lompakon?

   Omiin tarpeisiin sopivan Ethereum lompakon löytäminen voi joskus tuntua hankalalta. Omaisuuden säännöllinen siirtäminen lompakoiden välillä voi tulla kalliiksi transaktiomaksujen vuoksi. Tämän takia jollain kryptovaluuttaa hankkineilla sijoittajilla on monenlaisia lompakkotyyppejä. Toiset pitkäaikaiseen säilytykseen ja toiset aktiiviseen kaupankäyntiin.

   Lompakkotyypin valitsemiseen vaikuttaa käyttäjän haluamat ominaisuudet ja se kuinka aktiivista kaupankäynti on. Kaikki Ethereum lompakot eivät tarjoa samoja ominaisuuksia. Useimmat lompakot antavat käyttäjien lähettää ja vastaanottaa Ethereumia tai verkkoon rakennettuja tunnuksia ERC-20 standardin avulla. ERC-20-tunnusstandardi määrittelee luettelon säännöistä tokenien myöntämiselle Ethereum-verkossa.

   Jotkut Ethereum-lompakot on mahdollista liittää luotto- tai maksukorttiin, jotta käyttäjät pystyvät ostamaan kryptovaluuttoja suoraan lompakkoon. Lompakon ominaisuuksiin voi kuulua se, että käyttäjät voivat pitää hallussaan nonfungible tokeneita (NFT).

   Ethereum lompakoilla voi olla myös mahdollista käyttää DAppeja tai digitaalisia ohjelmia lohkoketjuissa. Ethereum lompakon valitsemisessa tärkeitä kriteerejä ovat turvallisuus, toiminnallisuus, kustannukset, käyttöliittymä ja yhteensopivuus. 

   Pörssilompakko on paras ethereum lompakko aktiivisille kaupankävijöille

   Kryptovaluuttapörssit tarjoavat käyttäjilleen lompakot, jossa heidän on mahdollista säilyttää kryptovaluuttaa heti oston jälkeen. Kyseisiä lompakoita ei ole tarkoitettu pitkäaikaista säilytystä varten, sillä kryptopörssejä on mahdollista hakkeroida, joka johtaa varojen menetykseen.

   Jos tarkoituksenasi on ostaa Ethereumeja tiheämmällä tahdilla, kylmälompakko ei ole sinulle paras vaihtoehto. Joudut joka kerta maksamaan siirtomaksun, kun siirrät varoja pörssiin tai pörssistä kylmälompakkoon. 

   Kylmälompakko on paras pitkän aikavälin sijoittajille

   Kylmät lompakot säilyttävät käyttäjien yksityiset avaimet offline-tilassa. Mikäli tarkoituksenasi on ostaa Ethereumeja pitkällä aikavälillä ja aiot kartoittaa omaisuuttasi hitaasti, kylmälompakko on paran Ethereum lompakko vaihtoehto. Varasi ovat turvassa kylmälompakossa niin kauan kun privaattiavaimet eivät joudu ulkopuolisen käsiin. 

   Mobiliilompakko on paras vaihtoehto ei-teknisille henkilöille

   Mobiililompakot ovat tulevaisuutta, sillä käyttäjät voivat yksin hallita rahoitusomaisuuttaan ja identiteettiään. Jotkut mobiililompakot tarjoavat myös tavat ansaita helposti korkoa lompakossasi olevasta kryptosta. Pystyt myös pitämään kryptovaluuttasi turvassa hakkereilta ja huijareilta.

   Mikäli kylmälompakon asennus kauhistuttaa tai et luota täysin omiin teknisiin taitoihin, suosittelemme sinulle mobiililompakkoa. Mobiililompakon asennus ei ole kovin monimutkainen prosessi, kunhan muistat tallettaa privaattiavaimesi turvalliseen paikkaan.

   Miksi tarvitsen Ethereum-Lompakon?

   Ethereumin ostamisen jälkeen tarvitset paikan sen turvalliseen säilytykseen. Useimpien pörssien tai kaupankäyntialustojen tarjoamat lompakot voivat tuntua helpoimmilta vaihtoehdoilta. Ethereumin siirtäminen omaan lompakkoon ei ole välttämätöntä, mutta varojen säilyttäminen pörssin omassa lompakossa voi sisältää riskejä.

   Vaikka Ethereum on digitaalinen omaisuus, tarvitset silti tavan säilyttää ne turvallisesti. Tarvitset lompakon varojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen sekä ETH:n hallintaan. 

   Missä lompakossa voin säilyttää NFT-tokeneita?

   Suurin osa NFT:istä käyttää Ethereumin lohkoketjua, jonka takia useammat Ethereum-lompakot käyvät niiden säilyttämiseen. NFT-tokeneita on mahdollista säilyttää esimerkiksi seuraavissa lompakoissa:

   • Metamask
   • Phantom
   • TrustWallet

   Ethereumin siirto lompakosta toiseen

   Ethereumin siirto lompakosta toiseen riippuu omasta lompakkotyypistä ja sen ominaisuuksista.  Käytännössä siirtoon tarvitaan toisen lompakon osoite tai nykyaikaisesti se on myös mahdollista tehdä QR-koodia käyttäen.

   Kun lähetät Ethereumia lompakko osoitteesta toiseen, lähetät tapahtuman Ethereum-lohkoketjuun. Ennen kuin Ethereum ilmestyy toiseen lompakkoon, sen on suoritettava tietty määrä vahvistuksia. Vaadittavien vahvistuksien määrä voi vaihdella sen mukaan, mihin lähetät Etherin.

   Jos kyseessä on mobiililompakko voit tehdä siirron kätevästi kirjautumalla lompakkotilillesi mobiililaitteella.

   Lompakkotyypin mukaan siirto etenee yleensä seuraavanlaisesti:

   1. Valitse lompakko, josta haluat lähettää tapahtuman
   2. Klikkaa ”Lähetä” -painiketta
   3. Kirjoita ETH-osoite, johon haluat lähettää tai skannaa QR-koodi
   4. Anna lähetettävän summan määrä
   5. Lähetä varat Ethereum lompakkoosi

   Kuinka kauan kestää ennen kuin näen siirron Ethereum lompakossa?

   Siirron kesto riippuu pääsääntöisesti ruuhkatilanteesta Ethereum-lohkoketjussa.Voit tarkistaa siirron tilanteen etherscan sivustolta syöttämällä hakukenttään osoitteen mistä siirto on tehty ja näet siirron tilanteen.

   Käytettävän  Ethereum lompakon tyyppi vaikuttaa siirtoaikoihin. Jos olet siirtämässä varoja ethereum pörssistä omaan lompakkoon, siirtoaikaan vaikuttaa kuinka kauan pörssillä kestää käsitellä siirtosi. Jos siirrät Ethereumia kuumasta lompakosta, joka on jo yhdistetty internettiin, tapahtuma ajat ovat hieman nopeammat verrattuna varojen lähettämiseen kylmästä lompakosta. Kylmät lompakot tulee yhdistää ja avata ennen kuin tapahtumat voidaan suorittaa.

   Kun molemmat kryptolompakot on yhdistetty nettiin, keskimääräinen lompakosta lompakkoon Ethereum tapahtuma kestää 1 minuutista 15 minuuttiin, riippuen verkon ruuhkasta. Joissain tapauksissa siirrot voivat viedä muutaman tunnin ennen kuin ne näkyvät Ethereum lompakossa.

   Muista tarkistaa siirtokulut aina ennen siirron tekemistä

   ETh-siirroista peritään maksuja. Jokainen siirto vaatii niin sanottua kaasua, josta maksat pienen määrän Etheriä tapahtuman suorittamiseksi. Kaasumaksut auttavat pitämänä Ethereum-verkon turvassa.

   Riippuen verkoston käytöstä, siirtokulut voivat olla hyvinkin korkeita. Tarkista päiväkohtaiset (keskiarvo) siirtokulut täältä

   Yksikään Ethereum lompakko ei 100% turvallinen

   Kuten aikaisemmin mainitsimme, että lompakon turvallisuus riippuu hyvin pitkälti omista tavoista. Paperilompakot voivat helpommin hukkua, pörssit voidaan hakkeroida ja voit vahingossa vuotaa privaattiavaimesi netissä väärälle taholle.

   Jotkut lompakot voivat myös olla rikollisten tekemiä, jolloin hakkerit voivat helposti varastaa yksityiset avaimesi ja viedä varasi. Muut lompakot taas puolestaan voivat olla huonojen kehittäjien luomia, jotka jättävät lompakkoon tietämättään haavoittuvuuksia. Sinulla voi myös olla täydellisesti valmistettuja lompakoita, joista vain sattuu puuttumaan korkealaatuisia suojausominaisuuksia, kuten 2FA tai muita tietoturvatarkastuksia. 

   Ethereum-Lompakko hukassa. Mitä teen?

   Ethereum lompakon hävittäminen ei ole sama asia kuin pankkikortin hukkaaminen. Pankkikortin pystyy helposti sulkemaan soittamalla kyseisen pankin asiakaspalveluun, mutta Ethereum lompakossa tämä ei ole mahdollista.

   Tämä johtuu siitä, että lohkoketjutilassa ei ole ns. ”identiteetin jatkuvuutta”. Eli käytännössä kun menetät jotain, se on poissa ikuisesti. Hajauttamisen luonne on se, että yksilöt ovat 100 % vastuussa omasta turvallisuudestaan ilman minkäänlaista vakuutusta tai turvaverkkoa.

   Jos sinulla on privaattiavaimet tallessa voit palauttaa lompakkosi, sisältöineen vastaavaan lompakkoon. Jos sinulla ei ole privaattiavaimia tallessa, et tule ikinä pääsemään käsiksi Ethereum-lompakon sisältöön. Bitcoinin keksijän Satoshi Nakamoton lompakon sisältö on noin 8 miljardia dollaria. Kenelläkään ei ole tietoa kuka hallitsee privaattiavaimia tuohon Bitcoin lompakkoon ja tästä syystä lompakon sisältöön ei ole vielä tähänkään päivään mennessä päästy käsiksi, vaikka Satoshin henkilöllisyydestä on käyty oikeustaisteluja.

   Ethereum lompakko yhteenveto

   Yhteenvetona voimme todeta, että itselleen oikean Ethereum lompakon valintaa vaikuttaa se onko tarkoituksena tehdä lyhyen- vai pitkänaikavälin sijoituksia ja mitä ominaisuuksia lompakolta odottaa. 

   Valittavana on useita Ethereum-lompakkotyyppejä: joitain säilytetään työpöydälläsi tai mobiililaitteellasi ja osa pidetään offline-tilassa paperin tai laitteiston avulla. Vaihtoehtoisesti Ethereitä voi säilyttää pörssin omassa lompakossa, joka kuitenkin on aika hakkerointialtis tapa.

   Mobiililompakko on helppokäyttöinen ja aloittelijaystävällinen puhelimeen ladattava sovellus ja työpöytälompakko taas puolestaan ladataan tietokoneellesi.

   Paperi- ja laitteistolompakot ei ole yhteydessä internettiin, jonka takia niiden voidaan sanoa olevan turvallisin vaihtoehto.